Je zdravé stravovanie drahšie?
7. augusta 2020Chcete vedieť aký ste metabolický typ?
16. novembra 2020V súčasnosti je zdravá výživa a jej chápanie veľmi rozoberaná a diskutovaná. Je veľké množstvo informácií, niekedy dezinformácií často z neoverených zdrojov a pochybných štúdií. Pre bežného človeka, je čoraz ťažšie sa zorientovať v týchto informáciách a vedieť rozpoznať vedecky podložené zdroje. V niektorých názoroch sa nezhodnú ani odborníci, preto by mal byť základ počúvať a spoznať signály svojho tela na stravovanie a nepodliehať módnym smerom alebo experimentom.
Mnohí z nás, prezentujú rôzne výživové smery, iní diéty za účelom úpravy hmotnosti, zo zdravotných dôvodov alebo s cieľom straty nadbytočných kilogramov. O vplyve výživy na zdravotný stav sa denne presviedčame, či už rozsiahlymi štúdiami alebo bežnými skúsenosťami a žiaľ aj pribúdajúcimi ochoreniami a narastajúcou obezitou aj u detí.
Zdravý životný štýl nepozná dopĺňanie vitamínov a minerálov tabletkami a doplnkami výživy, alebo používanie práškových jedál a nápojov na schudnutie, pribratie , formovanie postavy či používanie antibiotík a iných liekov na prvé príznaky nachladnutia, bolesti.
Naopak, je o úplnej zmene prístupu k jedlám, k svojmu telu. V prvom rade je to úplná zmena nastavenia už v hlave.
Pri diéte sa ľudia nastavia na splnenie cieľa za účelom dosiahnutia výsledku. Často vydržia pár dní, týždňov, na minimálnom príjme, čo spôsobí rýchly úbytok kilogramov aj zo svalovej hmoty, ale v organizme vyvolá chaos a nerovnováhu, ktorá sa po čase podpíše pod návrat kilogramov vo forme tuku a podlomenú alebo žiadnu rovnováhu živín v organizme.
Následne telo ukladá viac a viac do tukov, lebo sa spomalil metabolizmus trávenia a vyvolaný chaos sa organizmus snaží vyriešiť vytvorením zásob do najnebezpečnejšieho vnútrobrušného – viscerálneho tuku. Tieto zásoby si organizmus bude chrániť ako poklad v a čím viac diét organizmus zažil, tým viac je opatrnejší pri spaľovaní a uvoľňovaní pokladu v podobe tuku. A začne sa boj s nadváhou, zdravotnými – civilizačnými ochoreniami (kardiovaskulárne ochorenia, steatóza pečene, cukrovka, vysoký krvný tlak, časté virózy)
Namiesto diétovania je ideálne zistiť svoj BMI index . Je to skratka výrazu Body Mass Index - Index telesnej hmotnosti. Tento index je jedným z najpoužívanejších ukazovateľov pri meraní obezity. Jednoduchým výpočtom teda môžete zistiť v akej kategórii sa nachádzate a akému vysokému zdravotnému riziku sa vďaka svojej váhe vystavujete.
Vzorec nájdeme na internete, kde po zadaní do kalkulačky BMI zistíme svoje údaje, hlavne množstvo vnútrobrušného tuku a zároveň tabuľku pre vyhodnotenie výsledkov pre šesť kategórií – podváha, normálna váha, alebo rôzne typy nadváhy. Vzorec pre výpočet je nasledovný:
Tento výpočet nie je vhodný pre deti do 18 rokov, aktívnych športovcov a starších ľudí. Na zmeranie vnútrobrušného tuku sú k dispozícii aj mnohé telesné analyzátory s presnejšími výsledkami, kde vám bude vyhodnotený nielen vnútrobrušný tuk, ale aj množstvo celkového tuku v tele, svalovej hmoty, váha kostí, množstvo vody v tele a metabolický vek ( vek na aký sa vaše telo cíti vzhľadom na stav orgánov) Je to zaujímavá analýza podobne ako analýza stravovania, ktorú konzultujem na stretnutí s klientami.
Po spísaní jedál, ktoré klient konzumuje, často zisťujem, že stačí len vysvetliť čo je správne a čo nesprávne v stravovaní, vysvetlíme si základný prehľad živín, zloženie potravín, na čo si dať pozor v stravovaní, čo nahradiť.
.Poďme si teraz urobiť základný prehľad o našej výžive. Na začiatku je dôležité pochopiť rozdelenie živín, ktoré príjmame ako potravu.
Čo sú živiny?
Sú to jediné látky, ktoré vie telo spracovať. Všetky ostatné látky považuje za cudzie a preto ich presunie do svojho filtračného systému a následne vylúči z tela von.
Delenie živín:
- Makroživiny:
- bielkoviny
- tuky
- sacharidy
- Mikroživiny:
- vitamíny
- minerálne látky
- stopové prvky
- Seminutrinenty:
- vláknina
- fytochemické látky
- Nenutričné komponenty výživy:
- probiotiká
- symbiotiká
- Voda
Ďalej je dobré mať aspoň základný prehľad aj o glykemickom indexe potravín - GI Glykemický index potravín znamená, že čím je číslo vyššie, tým rýchlejšie stúpa hladina cukru v krvi a naopak!
Nízky GI < 30
brokolica, šalátová uhorka, paprika, šalát, paradajka, špenát, cesnak, grapefruit, fazuľa, hrach, huby, syry, mäso, horká čokoláda, oriešky
Stredný GI 30-70
zemiaky, kukurica, mrkva, melón, banány, jablká, hrušky, pomaranče, kiwi, ananás, kompót, cestoviny, ryža, žitný chlieb, jogurty
Vysoký > 70
hranolky, popcorn, sušienky, corn flacks, med, pivo, biely chlieb, biele pečivo, croisant, biela múka, chipsy a slané pochutiny
Glykemický index potravín ovplyvňujú nasledujúce faktory:
- zložitosť molekuly – rozlišujeme rýchle cukry (cukor v cukorničke), ktorý hladinu glukózy zvyšuje rýchlejšie ako pomalé cukry (sem patria škroby v zemiakoch, ryži, obilninách), ich molekula musí byť v organizme najprv enzymaticky rozložená na jednoduchý cukor
- obsah vlákniny – vyšší obsah vlákniny v potravine znižuje GI ( napr. celozrnné cestoviny verzus obyčajné cestoviny, ryža natural verzus biela ryža )
- technologická úprava potravín – nižší GI majú zemiaky uvarené ako smažené v podobe hranoliek, mrkva surová ako varená mrkva
- teplota potraviny pri konzumácii
Ak chceme znižovať svoju hmotnosť a preferovať potraviny s nízkym glykemickým indexom, musíme mať na pamäti, že napriek tomu, že je index nižší, vždy záleží na množstve skonzumovanej potraviny, ich energetickej hodnote a obsahu tuku, ale aj na celkovom energetickom príjme celého dňa. Potraviny s nízkym GI je vhodné rozoznávať pri ochorení cukrovka - diabetes mellitus.
Vzhľadom na množstvo dezinformácií ohľadom správneho vyváženého stravovania na internete a v médiách, je dobré na začiatku zmeny životného štýlu sa obrátiť na odborníka v oblasti výživy. V takomto prípade je dobré zistiť si o danom odborníkovi, či nie je predajcom MLM firiem, pretože žiaľ, v tomto prípade, nepôjde o zmenu Vášho životného štýlu a stravy, ale o profit z predaja. Kvalitný odborník ako je výživový špecialista alebo nutričný špecialista, Vám neponúka doplnky výživy ani práškové náhrady stravy, správny odborník vysvetľuje ako sa vedieť stravovať, ako spoznať signály tela na potraviny a tým zmierniť alebo riešiť intolerancie na potraviny, ako príjmať všetky potrebné živiny formou stravy.
Tie najjednoduchšie veci sa niekedy zdajú byť najzložitejšie...:-)