Pár tipov ako prepojiť teóriu vo výžive s dennou praxou.
20. januára 2022Ovsená kaša s orieškovým maslom
2. mája 2022Nakoľko všade na nás vyskakujú proteínové palacinky, lievance, koláčiky…preto zmena a výmena VLÁKNINY za bielkoviny.
Nakoľko háčik je v tom, že nám často v strave nechýbajú bielkoviny ale rôznorodosť a s ňou práve vláknina… Niekedy premýšľam, či propagátori všetkého proteínového vedia ako sa bielkoviny v tele rozkladajú ( ale o tom viac v biochémii výživy)
Preto páči sa recept, ktorý moji klienti dôverne poznajú a dostanú ( okrem iných info) vo výpise z konzultácií.
Priznám sa, že mne populárne banánové lievance vždy pripadali príliš sladké, tak som vylepšovala - až vzniklo mnoho verzií - táto je naviac nadopovaná vlákninou😉
- 1 banán
- mlieko (pri alergii na mliečnu bielkovinu ( PA) použiť rastlinnú náhradu pri potravinovej intolerancii ( PI) na laktózu môžete použiť bezlaktózovú verziu mlieka)
- vajíčko (pri PA vajíčko nahradia chia)
- ovsená múka ( alebo rozmixované vločky)
- chia semienka
Všetko spolu mixujeme a lievance opekáme na vhodnom tuku ( ja používam kokosový pri lievancoch - inak striedam rôzne druhy olejov - aby bola rôznorodosť… )
Tip na záver :
- ovos obsahuje 10% celulózy
- pšenica obsahuje 1,6% celulózy
- Práve tá (spolu s inými zložkami) tvorí podstatný podiel vlákniny.